Kategorier
Badrumsrenovering

Testa på smide i Stockholm

Vill du lära dig ett nytt hantverk? Smide är något som uppskattas av många som gillar att pyssla och arbeta med händerna. I Stockholm finns gott om kurser som vänder sig till såväl nybörjare som till dem som har erfarenhet av smide sedan tidigare. En smideskurs ger dig kunskaper för livet.

Vad ingår i kurserna?

Det exakta upplägget skiljer sig mellan olika arrangörer. Vanligt är att man i början får gå igenom verkstaden och dess utrustning, samt att man får göra en säkerhetsgenomgång. Vanligt är också att man har gruppsamtal om vad man har för tankar om kursen, vad man har för förväntningar och om man har någon erfarenhet av det sedan tidigare.

Senare under dag ett, eller vid nästkommande kurstillfällen, kan du få lära dig om de olika teknikerna man använder sig av vid hantverket. Vanligt är att man får göra en ring som det första föremålet under en kurs, åtminstone om man inte har någon erfarenhet av smide sedan tidigare.

Anledningen till att det är vanligt att man får göra en ring, är att många grundläggande tekniker får praktiseras, så som sågning, stämpling, lödning, filning, valsning, polering och slipning. En annan utmaning är att få rätt storlek på ringen och att beräkna materialåtgång på ett bra sätt.

När du gör det första föremålet så kommer du och din lärare att få en förståelse över vad du är duktig på, och vad du behöver öva lite mer på. Med praktiska lärdomar tidigt i kursen får du goda möjligheter att få rätt stöd och vägledning.

Vad kostar det?

En snabb titt på kurser i smide i Stockholm visar att priserna varierar ganska kraftigt. Men så varierar också kurslängderna ganska mycket. En kurs med 10 tillfällen i Stockholm kostar 4 400 kronor, medan en kurs på fem tillfällen (förvisso tre timmar vardera) kostar 2 250 kronor. Det finns även kortare kurser som kostar mellan ett och två tusen kronor.

Varför gå en kurs i smide?

  • Du kan göra egna prydnader och smycken, till låga priser och i ett material som du vet håller. Perfekt att bära eller ha i hemmet för en personlig prägel. Det är unikt och endast du som äger det. Kan även lämpa sig väl att göra som presenter till nära och kära, eller till och med starta en liten butik för att sälja det man smider.
  • Du lär dig någonting nytt, ett traditionellt hantverk med anor långt, långt tillbaka. För den som är intresserad kan det bli en hobby som är intressant livet ut. Du kan hela tiden skapa nya saker och få utlopp för din kreativitet på olika sätt. Många som håller på smide tröttnar aldrig riktigt.
  • Ingen anledning i sig kanske, men kurserna är relativt billiga och fins tillgängliga med flera starter per år av olika arrangörer i Stockholm. Oavsett om du är nybörjare eller har tidigare erfarenhet, om du vill lära dig grunderna eller mer avancerat smide, bör du kunna hitta en kurs som passar dig.