Kategorier
Bygg

Utnyttja rot-avdraget när du anlitar hantverkare i Stockholm

Det finns pengar att tjäna när du anlitar etablerade hantverkare i Stockholm eftersom arbetskostnaden berättigar privatpersoner till ett rot-avdrag på 30 %.

När rot-avdraget infördes 2008 var avsikten att det skulle förhindra att man använde så kallad svart arbetskraft. Den svarta arbetskraften kunde utföra arbeten mycket billigare eftersom det var jobb som utfördes utan kvitto. “Utan kvitto” betydde i sin tur att den som utförde arbetet inte betalade in någon skatt eller sociala avgifter.

Avsikten var naturligtvis att få in mer skattepengar till staten. Det första rot-avdraget var på hela 50 % av arbetskostnaden. Pengar som Skatteverket “gav tillbaka” till den som beställt arbetet. År 2016 minskades avdraget till 30 %. I kalkylerna låg att det skulle löna sig för staten att betala ut avdraget och få människor att anlita hantverkare som betalade skatt.

Att anlita etablerade hantverkare innebär mer än att de betalar skatt

Staten skulle tjäna på att man anlitade hantverkare som betalade skatt och avgifter och branschen skulle “städas upp” från mindre seriösa aktörer. Detta innebar fördelar för alla. De som arbetat svart hade många gånger hamnat utanför den sociala tryggheten. När man inte var registrerad och skattebetalande företagare blev andra avgifter som försäkringar heller inte betalade.

När du anlitar ett etablerat företag med erfarna hantverkare vet du att allt går rätt till. De som utför tjänsterna har rätt utbildning, de har ansvarsförsäkringar och bra arbetsförhållanden. Företaget tar hand om ansökningen om rot-bidrag och detta dras av på fakturan. Seriösa och etablerade hantverkare lämnar dessutom garanti på utfört arbete.