Kategorier
Golvslipning

Slipa altanen för en trivsam utevistelse

Att ge ditt trädäck det nödvändiga underhållet inför sommarsäsongen är avgörande för att skapa en trevlig utomhusmiljö. Oftast räcker det med en ordentlig rengöring, men med tiden kan det också krävas en slipning av altanen med några års mellanrum.

En altan är en plats för avkoppling där man kan njuta av solens strålar och härliga grillkvällar under sommarhalvåret. Trädäcket på altanen utsätts dock ständigt för slitage och missfärgning på grund av väder och intensiv användning. Detta har en påverkan på trivseln och atmosfären på altanen. Därför är det viktigt att då och då utföra en slipning av altanen för att avlägsna gråa nyanser och skydda träet mot framtida skador. Förbered dig genom att se till att du har rätt utrustning tillgänglig. En slipmaskin är självklar, men kom ihåg att även använda hörselskydd, skyddsglasögon och munskydd för din egen säkerhet.

Steg-för-steg guide till altanslipning

Vid slipning av altandäcket bör du inleda med grövre sandpapper och sedan gradvis övergå till finare sandpapper. Detta skapar en mjuk och jämn yta. Efter slipningen är det dags att applicera träolja för att skydda träet och förhindra framtida missfärgning. Observera att när du ska efterbehandla altandäcket krävs en temperatur över 10 grader och att varken regn eller stark vind är närvarande.

Genom att regelbundet slipa altandäcket förlänger du dess livslängd och skapar samtidigt en behagligare yta att gå på. Dock är det inte nödvändigt att utföra slipning varje år. Se istället till att noggrant rengöra altanen varje vår. Genom att följa detta underhållsschema kan det vara tillräckligt att slipa altanen med ungefär 6–7 års mellanrum. Om du hellre vill att någon annan tar hand om arbetet finns det firmor som specialiserat sig på detta.

Mer tips och information om altanslipning kan du hitta på webbsida: slipaaltan.se