Kategorier
Badrumsrenovering

Krävs det bygglov vid målning av fasaden?

Bygglov förknippas främst med nybyggnationer eller större ombyggnationer. Men det kan även behövas vid vissa målningsarbeten. I vissa fall krävs även ytterligare tillstånd.

När ett hus ska byggas behöver en ritning skickas in till kommunen där ansökan sker om bygglov. De kommer därmed gå igenom planerna för byggnaden och avgöra om bygglov kan ges. Detta främst beroende på hur byggnader ser ut i omgivningen.

Detta gäller även vid vissa ombyggnationer och tillbyggnationer. Byggs det en altan, och taket är över 15 kvadratmeter, måste man söka om bygglov. Det många inte tänker på är att en ansökan även behöver ske innan en målare anlitas. Detta om färgen på fasaden ska bytas.

En ändring på huset kan alltså kräva bygglov även om det inte innefattar någon byggnadsändring. I en lista över faktorer då bygglov krävs på en kommuns hemsida nämns just att detta krävs om du vill ”måla om huset till en annan färg”. Innan du bokar snickare eller målare – kolla med kommunen om bygglov behövs.

Målning av bostadsrätt

Bor du i en bostadsrätt och tänkt anlita en målare bör du först och främst kontakta styrelsen för föreningen. Det kan finnas regler i stadgarna som säger vilken färg och nyans som får användas. Dessutom är det föreningen som äger bostäderna och som därmed har ansvar för målning och vård av fasad. Till stor sannolikhet finns det en målare som har avtal med föreningen och som därmed främst anlitas vid jobb.

Frågor kring bygglov

Allmänna frågor kring bygglov och vad som gäller kring detta går att hitta på Boverket.se. Där framgår även att just ommålning av fasad kan vara en orsak till bygglovskrav. Detta om man målar i en annan kulör än tidigare.

För mer detaljerade frågor kring bygglov och ommålningar är det kommunen man ska kontakta. Det kan ske via kommunens bygglovshandläggare. Det går därmed även att gå till stadskontoret och fråga någon inom denna avdelning kring vad som gäller. Här går det även att få fram handlingar som visar hur detaljplanen är utförd och därmed vad som delvis påverkar möjligheten att få bygglov.

Källa:

Boverket.se – ”När du behöver bygglov”. Boverket är den myndighet som ansvarar för samhällsplanering, boende samt byggnationer. Utöver det även förvaltning av bebyggelse och boenden.

Gnesta.se – ”Bygglov”. Det är kommunen Gnestas hemsida där kommunen ger information till sina invånare. Alla kommuner har lokal information kring bygglov och vilka man ska kontakta vid frågor kring detta.